DIESSENS FOTOALBUM nr. 1173

Gepubliceerd op 13 november 2023 om 19:58

Deze exotisch ogende foto is 67 jaar geleden gemaakt in ‘Kamp Baarschot’. Toen werden hier namelijk al vluchtelingen opgevangen, zelfs van de andere kant van de wereldbol. Het toenmalige kamp is nu een groepsaccommodatie met de naam ‘Eigentijds Erf’, maar de meesten zullen het nog kennen als ‘De Spreeuwel’. Deze locatie kent een zeer bewogen en interessante geschiedenis. Het begint er al mee dat de benaming ‘Baarschot’ vreemd is, want het ligt feitelijk geheel op grondgebied van Westelbeers (nu dus gemeente Oirschot).

Ine Gimbrère dook voor Hers en geens dur Diessen deel 31 in de historie en beschrijft dat Kamp Baarschot vanaf de jaren ’30 diende als gedwongen verblijfplaats voor verschillende groepen: het begon als werkkamp en in de oorlog werd het waarschijnlijk gebruikt als testkamp, waar zowel Joodse als niet-Joodse arbeiders verbleven, onder meer uit Amsterdam. In oktober 1942 werden de Joodse arbeiders uit alle kampen door de bezetter afgevoerd naar Westerbork. Later was het een kamp voor de Nederlandse Arbeidsdienst en na de Tweede Wereldoorlog diende het onder meer als opvanglocatie voor evacués en als kindervakantieoord.

Vervolgens werd het in 1955 een opvangoord voor Keiezen. Na de Indonesische onafhankelijkheid waren grote groepen uit dat land – vooral oud-KNIL-militairen afkomstig van de Molukken – naar Nederland gevlucht. Molukkers of Ambonezen, werden ze genoemd, maar er was ook een groep afkomstig van de Kei-eilanden. Ze zaten aanvankelijk in kamp Lunetten in Vught, maar daar braken heftige onenigheden uit tussen de verschillende etnische groepen. Om de groepen uit elkaar te halen, verhuisden de Keiezen naar Kamp Baarschot. Op enig moment waren het er 166 en ze verbleven hier tot 1959.

Op 21 mei 1956 trouwden de  Molukse Juliana Fernatubun en Dirk Rahangmetan. Uiteraard werden traditionele dansen voor het bruidspaar (zelf op de achtergrond op deze foto) uitgevoerd. Inwoners van de Beerzen, Baarschot en Diessen kwamen in groten getale kijken (links op de foto). Rechts is de bus te zien die het gezelschap naar de kerk had vervoerd.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.