Diessens Fotoalbum

Al meer dan 1400 foto's geplaatst

Uitgelicht

DIESSENS FOTOALBUM nr. 1175

Bijna honderd jaar geleden, in 1926, werd deze foto gemaakt voor de sacristie van de Diessense Willibrorduskerk. Het zijn vijf misdienaars in de traditionele kleding: de toog met daaroverheen de superplie. Ze poseren hier ter gelegenheid van het zilveren priesterfeest van pastoor Van Enschot. Als cadeau gaven ze hem een koperen wijwaterskwast die ruim 10 gulden kostte, een groot bedrag voor die tijd. De hoge kosten werden echter enigszins goedgemaakt door de vele traktaties voor de misdienaars, n.l. chocoladetabletten van Jamin, waarmee de broer van de pastoor connecties had.

Lees meer »

DIESSENS FOTOALBUM nr. 1174

Bijgaande foto van het voetbalelftal Baarschot 2 staat in onze nieuwste uitgave Hers en geens dur Diessen deel 31, die zondag 19 november j.l. is gepresenteerd. De foto komt voor in een door Ad van Doormaal geschreven hoofdstuk over ‘wild’ voetbal. ‘Wild’ voetbal ofwel recreatievoetbal was van de jaren ’70 tot en met de jaren ’90 in de meeste Brabantse dorpen een favoriete vrijetijdsbesteding. Ook in Diessen waren verschillende teams, veelal buurt-, café- of vriendenelftallen, die op de zaterdagmiddag of zondagochtend een partijtje voetbal speelden. Baarschot 2 was er ook zo één. We zien de spelers hier op de schapenwei van d’n Bockenreijder, waar zij vaak hun thuiswedstrijden speelden. Eerst moesten de schapen er vanaf gejaagd worden, waarna de lijnen getrokken moesten worden. Het veld liep wat schuin af, zodat de bal soms ver gehaald moest worden. Er waren geen doelnetten, zodat het soms niet duidelijk was aan welke kant van de paal de bal was gepasseerd en we dus niet altijd wisten of het wel of geen doelpunt was. Veel meer over dit wild voetbal is te lezen in Hers en geens dur Diessen deel 31.

Lees meer »

DIESSENS FOTOALBUM nr. 1173

Deze exotisch ogende foto is 67 jaar geleden gemaakt in ‘Kamp Baarschot’. Toen werden hier namelijk al vluchtelingen opgevangen, zelfs van de andere kant van de wereldbol. Het toenmalige kamp is nu een groepsaccommodatie met de naam ‘Eigentijds Erf’, maar de meesten zullen het nog kennen als ‘De Spreeuwel’. Deze locatie kent een zeer bewogen en interessante geschiedenis. Het begint er al mee dat de benaming ‘Baarschot’ vreemd is, want het ligt feitelijk geheel op grondgebied van Westelbeers (nu dus gemeente Oirschot).

Lees meer »

DIESSENS FOTOALBUM nr. 1172

De Quote 500 is een bekend fenomeen: elk jaar worden de 500 rijkste Nederlanders weer op een rij gezet. Sommigen – meestal ‘oud geld’ – proberen om van de lijst af te blijven of te komen, anderen – vooral patserige types als Peter Gillis – doen juist erg veel moeite om er wel op te komen. In vroeger tijden had je per gemeente een vergelijkbare openbare rijkenlijst. Het kiesrecht was toen gekoppeld aan het betalen van belasting en om die reden publiceerde de overheid met enige regelmaat een overzicht van de inwoners die de meeste belasting hadden afgedragen. Ton de Jong vond in de archieven van de gemeente Diessen de lijst van 24 hoogstaangeslagenen voor het jaar 1844 en publiceert erover in het binnenkort te verschijnen deel 31 van Hers en geens dur Diessen.

Lees meer »

DIESSENS FOTOALBUM nr. 1171

Hers en geens dur Diessen deel 31 komt eraan. Daarin is een hoofdstuk opgenomen over het zogenaamde ‘Wild Voetbal’. Ad van Doormaal schrijft daarin over dit intussen vrijwel uitgestorven fenomeen aan de hand van zijn eigen elftal Baarschot 2.  Ook enkele andere Diessense teams komen ter sprake, o.a. FC De Eikelaar, het café-elftal van het voormalige Diessense café-zalencentrum De Eikelaar van Jan en Joke van Hoof.

Lees meer »

DIESSENS FOTOALBUM nr. 1169

Bijgaande foto toont de familie Spaninks-van Elderen, die woonde aan de Kerkstraat nummer 7, voorheen Heuvel A111. Vader Willem (Willeke) werkte als timmerman bij aannemer Jan van den Hout, zijn buurman in de Kerkstraat. Het echtpaar Spaninks-van Elderen kreeg 11 kinderen, waarvan de meesten in Diessen bleven wonen.

Lees meer »

DIESSENS FOTOALBUM nr. 1168

Op bijgaande foto zien we het voormalige gemeentehuis van Diessen aan de Willibrordusstraat 12, zoals het door de Diessense fotograaf Gust de Vries in 1941 werd gefotografeerd. Toen was het nog geen gemeentehuis, het werd bewoond door de familie Van Dijck. In 1880 werd het statige herenhuis gebouwd in opdracht van burgemeester M. van Dijck. In 1952 kocht de gemeente Diessen het pand waarna het grondig verbouwd werd tot gemeentehuis. In 1954 werd het officieel als raadhuis in gebruik genomen. Dat is het geweest tot 1 januari 1997, toen de gemeente Diessen ophield als zelfstandige gemeente en werd heringedeeld bij de gemeente Hilvarenbeek. Het pand werd toen verkocht. Het is nu nog in handen van Norbert van Hamond van Denetax Vermetten, die het te koop heeft staan. Op de bovenverdieping mogen wij als Stichting Erfgoed Diessen al jaren gratis een ruimte gebruiken voor opslag van onze materialen en archieven. Totdat het gebouw verkocht wordt. Dan zullen wij daar moeten wijken. We beschikken nog niet over een nieuwe ruimte. Dit is dus ook een noodkreet om een vervangende ruimte voor onze stichting, bij voorkeur in de kern van Diessen. Weet u een geschikt onderkomen voor ons?

Lees meer »

DIESSENS FOTOALBUM nr. 1167

Dit jaar wordt het vijftigjarig bestaan van de Kindervakantieweek in Diessen gevierd. In 1972 of 1973 (daarover verschillen de meningen) werd in Diessen voor het eerst een kindervakantieweek georganiseerd in de laatste week van de zomervakantie. Meteen was er al een grote deelname, zowel van kinderen (250) als van hulpleiding. Er waren twee programma’s: één voor de kinderen van de 1e t/m 3e klas en één voor die van de 4e t/m 6e klas van de (toen nog) lagere school. Voor de grootste kinderen was er op woensdag een voetbaltoernooi op de Alsie, onder leiding van Ties Moors en Jan van Doormaal.

Lees meer »

DIESSENS FOTOALBUM nr. 1166

Er zijn maar weinig foto’s waarop de Willibrorduskerk en molen De Onvermoeide aan de Heuvelstraat samen staan afgebeeld. Bijgaande foto uit 1948 van Harrie Sevens vanuit de toen nog onbebouwde Vroonacker is er zo een. De ‘molen van Teurlings’ zoals de molen werd genoemd, liep in 1945 stormschade op. Restaureren bleek niet meer mogelijk. Dit is derhalve een van de weinige foto’s waarop de molen nog met wieken te zien is. In 1951 werd de molen van de wieken ontdaan.  

Lees meer »

DIESSENS FOTOALBUM NR. 1165

Onlangs kregen we bijgaande enigszins beschadigde foto in handen, die we graag in deze Diessens Fotoalbum willen tonen. Het betreft de familie Janssen-Van Korven uit de Laarstraat in Diessen bij de 25-jarige bruiloft in 1945.

Lees meer »

DIESSENS FOTOALBUM nr. 1164

Gust de Vries, de ‘geestelijke vader’ van het grootste deel van onze fotocollectie, maakte op 3 mei 1943 deze iconische foto van de z.g. Melkstaking. Uit protest tegen strenge maatregelen van de Duitse bezetters weigerden meerdere Diessense boeren om melk te leveren. In de winkel van Jan van Hoof aan de Molenstraat maakte Gust (zelf ook een actieve verzetsman) deze foto met de zelfontspanner. De oorspronkelijke foto van Gust was een zwartwit foto. De Nederlandse publicist Jakob Lagerweij vroeg ons of hij deze bijzondere foto mocht bewerken tot kleurenfoto t.b.v. een 4-delige serie boeken over Nederland in de Tweede Wereldoorlog, genaamd WO2inkleur. Wij hebben hem daartoe toestemming gegeven, mits met bronvermelding. Hier het bijzondere resultaat. Twee delen van zijn boekenserie zijn al klaar. In het derde deel wordt deze foto opgenomen. Jakob Lagerweij tracht bij zijn kleurbewerking een zo natuurgetrouw en historisch correct beeld te maken. (Zie ook www.cpoj.nl).

Lees meer »