Al meer dan 1600 foto's geplaatst

DIESSENS FOTOALBUM

Diessens Fotoalbum is een openbaar online-archief van Stichting Erfgoed Diessen (SED) van raadpleegbare en goed vindbare foto’s gemaakt in Baarschot, Haghorst en Diessen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van Brabant Cloud van Erfgoed Brabant waar steeds meer erfgoedinstellingen zich bij aansluiten. In de afgelopen twee jaar werden de voorbereidingen getroffen om het online zetten van het fotoarchief mogelijk te maken. Vanaf het najaar van 2021 is gestart met het online zetten van de foto’s. Een monnikenwerk dat naar verwachting enkele jaren in beslag zal nemen. Er moeten nog heel wat foto's geplaatst worden maar de album is nu al raadpleegbaar. 

Bron van het album

Stichting Erfgoed Diessen (SED) beheert ruim 20.000 foto’s. Voor een deel is dat bezit van de stichting. De collecties De Vries en Sevens heeft SED in bruikleen. De foto’s vormen de basis van het erfgoed. Voor een deel zijn dat enkel digitale bestanden maar voor het overgrote deel bestaat het uit afgedrukte foto’s en negatieven.

REAGEREN OP EEN FOTO? 

Toekomstbestendig en breed toegankelijk

Het beheer van zoveel uniek fotomateriaal brengt de verantwoordelijkheid mee er goed voor te zorgen. De foto’s staan weliswaar op dragers maar door ze in ‘de cloud’ te plaatsen worden ze toekomstbestendig opgeslagen. Alle foto’s blijven uiteraard bewaard maar met de Brabant Cloud is er een extra backup.

Met de plaatsing in de Brabant Cloud zijn de foto’s online toegankelijk voor een breed publiek. Met het instellen van filters en door het gebruik van steekwoorden kan iedereen naar wens foto’s raadplegen.

 

Werkgroepen

Namens SED stond Ad Reijrink aan de wieg van de plaatsing van het foto-archief in de Brabant Cloud. In samenwerking met mensen van Brabant Cloud en SED werden de fotorubrieken - jarenlang door Gérard Hordijk op de website van de fotostichting gezet - geschikt gemaakt voor snelle publicatie, de techniek besproken, de zoekfilters vastgesteld etc. en zorgde hij voor een cursus over beschrijven en plaatsen van foto’s in de Cloud.

Selecteren

Alle foto’s uit het omvangrijke archief worden bewaard maar niet alle foto’s komen in ‘de Cloud’. Met een selectie blijft het Diessens Fotoalbum overzichtelijk en zijn de foto’s relevant. Als er van één gebeurtenis meerdere vrijwel identieke foto’s zijn zal de beste foto geplaatst worden. Het is belangrijk dat bij de foto’s gegevens gevonden kunnen worden over wat er gebeurde, wie er op staan, waar en wanneer en waarom de foto genomen is. Als er nog onvoldoende gegevens zijn wordt de foto niet online gezet. De Werkgroep Selecteren  bestaat  uit Ad van Doormaal, Jan en Pieke van Beurden, Henny van Nieuwkuijk, Frans van den Hout en Peet van Hoof. Het zijn allen Diessenaren die veel weten over onze dorpen en de mensen en daarom veel gevoel hebben voor de foto’s de voor Diessen, Baarschot en Haghorst belangrijk zijn.

 

Beschrijven

Van heel veel foto’s is al een beschrijving. Die stonden in Deusone en in de fotorubrieken in Hilverbode en Facebook en – en nu nog – op de oude website van Fotostichting Diessen zoals SED tot 2020 heette. En natuurlijk zijn er fotobeschrijvingen te vinden in de boeken die uitgegeven worden door SED.

 

De bestaande teksten worden aangevuld en zo nodig verbeterd door de Werkgroep Beschrijven bestaande uit Ad Reijrink, Sjef Beekman, Peter van Hest en Ine Gimbrère. Zodra de beschrijvingen gereed zijn worden ze door dezelfde mensen in Diessens Fotoalbum geplaatst.