DIESSENS FOTOALBUM nr. 1194

Gepubliceerd op 18 september 2024 om 12:38

Op bijgaande foto zien we Norbert van Dijck en zijn vrouw Louise van Kol. De foto komt uit een album van hun dochter Annie van Dijck, dat wij als Stichting Erfgoed Diessen hebben gekregen.

Deze foto hing op zondag 15 september j.l. in het voormalige gemeentehuis van Diessen, Willibrordusstraat 12, dat bij gelegenheid van Open Monumentendag 2024 eenmalig opengesteld was. Dit gebouw was van ca. 1880 tot 1952 het statige woonhuis van de familie Van Dijck, een vooraanstaande familie in Diessen. Van 1954 tot 1997 was het gemeentehuis van Diessen.

De familie Van Dijck

Van 1845 tot 1900 ‘leverden’ de Van Dijcks drie burgemeesters: van 1845 tot 1852 Norbertus Emmanuel van Dijck; van 1852 tot 1863 zijn oudste zoon Bernard en van 1863 tot 1900 zijn jongste zoon Max, die de villa liet bouwen. De hier afgebeelde Norbert (geboren 14 dec. 1869, overleden 22 jan. 1941) was een kleinzoon van de eerste Van Dijckburgemeester Norbertus Emmanuel. Hij is nooit burgemeester geweest, hoewel hij dat wel ambieerde en dat ook enkele keren heeft geprobeerd. Van 1892 tot 1927 was hij gemeentesecretaris onder verschillende burgemeesters. Hoewel hij een grote snor had, stond hij in Diessen bekend als ‘de Sik’, vanwege zijn secretariaatsambt. Hij trouwde in 1902 met de Eindhovense wijnhandelaarsdochter Louise van Kol en zij woonden met hun gezin in de statige villa aan de Willibrordusstraat 12 (voorheen ’t Laar). Zij kregen 8 kinderen. Van één van hun kleinkinderen, Norbert van Dijck uit Poppel, kregen wij als Stichting Erfgoed Diessen de twee portretten van zijn betovergrootvader Norbertus Emmanuel en zijn vrouw Johanna Huijsmans. Na een grondige restauratie zijn de schilderijen op zaterdag 14 september j.l. onthuld tijdens een bijeenkomst in Hercules, waarbij vele Van Dijcks aanwezig waren. Wethouder Piet Machielsen en de schenker Norbert van Dijck onthulden beide portretten. Bestuurslid van Stichting Erfgoed Diessen Wil Vennix gaf een presentatie over de beide geportretteerden en hun nageslacht. Kunsthistoricus Peter Thoben gaf een lezing over de portretschilderkunst in Noord-Brabant in de negentiende eeuw en in het bijzonder over de portretschilder Nicolaes Winteroy, vrijwel zeker de auteur van beide Van Dijck-portretten.

Op zondag 15 september kwamen veel belangstellenden naar het voormalige gemeentehuis Willibrordusstraat 12 om beide portretten plus dat van Max van Dijck, dat al langer in bezit is van de gemeente, te bekijken. Er was ook een kleine tentoonstelling ingericht over de familie Van Dijck. Tevens kon men het bijzondere glas-in-loodraam, dat in de trappenhal hangt, nog eens bewonderen.

Over bijgaande foto zijn de meningen van een enkele bezoekende Van Dijck-nazaten tijdens de tentoonstelling verdeeld. Men is er niet zeker van of de beide personen wel Norbert (sik) van Dijck en zijn echtgenote Louise van Kol zijn. Misschien zijn er oudere Diessenaren die uitsluitsel kunnen geven.

Norbert van Dijck (de Sik) en zijn echtgenote Louise van Dijck-van Kol, omstreeks 1940.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.