DIESSENS FOTOALBUM nr. 1181

Gepubliceerd op 4 maart 2024 om 19:39

Ieder jaar in maart is de Nationale Boekenweek. Deze wordt altijd afgesloten met een Boekenbal in Amsterdam, waar de ‘fine fleur’ van de Nederlandse schrijverswereld zich laat zien. In 1981 was dit Boekenbal eenmalig niet in Amsterdam, maar in Diessen.

De CPNB (Collectieve Propaganda voor het Nederlandse Boek) had in 1981 het lumineuze idee om, in het kader van leespromotie, de Boekenweek te houden in een dorp met ongeveer 3500 inwoners zonder een boekwinkel. Men kwam toen terecht in Diessen. Hoe dit allemaal gegaan is, kunt u teruglezen in ‘Hers en geens dur Diessen’ deel 1 (1993) in het hoofdstuk ‘Diessen in de ban van de boekenweek’ door Ad van Doormaal. Helaas is dit boekje niet meer verkrijgbaar, want het uitverkocht.

Na de opening op 26 maart 1981 in manege Taxandria, waren er allerlei activiteiten op de scholen. Er was een tentoonstelling over grote-letterboeken, een toneelvoorstelling, een stripfigurenbal voor de jongeren en een boekenmarkt. Iedere Diessenaar mocht een gratis boek ophalen dat men gekozen had uit een catalogus. Tenslotte was er op zaterdagavond 28 maart het grote Boekenbal in een tent op de Gildeweide. Hier lieten de Randstedelijke schrijvers verstek gaan. Het was voor hen kennelijk niet elitair genoeg. De aanwezige Diessenaren maakten er een echt Brabants carnavalesk avondje van, met o.a. de Diessense Notenploegers, de Twee Pinten, Pierre van Ostade en de drie Diessense carnavalsverenigingen. Brabantse nachten plegen lang te zijn, maar deze was maar kort, want om 2 uur werd de klok 1 uur vooruitgezet en begon de zomertijd. De Boekenweekviering in Diessen was voorbij.

Deze foto komt uit de album die de CPNB geschonken heeft aan het Diessense organisatiecomité. We herkennen niet alle mensen op de foto.

Het Boekenbal in een tent op de Gildeweide op 28 maart 1981.

Achteraan v.l.n.r. Kees van Gils (in carnavalskostuum) - Olga v.d. Weegen-de Kok - ? (iemand van de CPNB) – Bart v.d. Weegen - Marijke Gelderman (secretaresse CPNB) – Marian Calis – Jan Calis – Gérard Hordijk – Esther van Stokkum - ? - ? – Berdie van Riel-Heuvelmans.

Midden v.l.n.r. Piet Vingerhoets – Jana Vingerhoets-Merckx – Cor van Oirschot-Bruurs – Janus Vennix -Janus van Oirschot -Toos van Korven-Vingerhoets – Wil Vennix – Dina Vennix-van Doormaal.

Onderaan v.l.n.r. Cis van Gestel-Leermakers – Sjan van Hees-Verhoeven – Mina Bruurs-van Spreeuwel.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.