DIESSENS FOTOALBUM nr. 1176

Gepubliceerd op 17 december 2023 om 21:24

Een markante Diessenaar is onlangs van ons heengegaan: Jan van Hoof. Hij overleed op 7 december op 79-jarige leeftijd. Jan was vooral bekend als de vroegere eigenaar van De Eikelaar, het café-restaurant-zalencentrum aan de Julianastraat. De Eikelaar was tot eind jaren ’80 van de vorige eeuw een plek, waar veel Diessense verenigingen jarenlang hun thuis hadden: Harmonie St. Willibrordus, gemengde zangvereniging Zang en Vriendschap, carnavalsclub De Stopnaolden, biljartvereniging De Stoottroepen, handboogvereniging Sint Sebastiaan, KVO Diessen, de bridgeclub, toneelvereniging Ons Genoegen. Ook vele stamgasten voelden zich thuis bij Jan van Hoof in de Huiskamer van Diessen.

De ‘jagers van Annanina’s Rust’ en het café-elftal van De Eikelaar hielden hier op zaterdagmiddag hun ‘after-party’. Ook de gemeenteraad kon het er goed vinden: in de jaren na de herindeling (vanaf januari 1997, toen er nog in Diessen vergaderd werd) werd er na de raadsvergadering aan de stamtafel van De Eikelaar nog vaak flink nagekaart. Als de gemeenteraad het dan erg laat maakte, tot ver na sluitingsuur, probeerde Jan heel voorzichtig om iedereen er toe te bewegen naar huis de gaan. Maar ondertussen bleef de tap gewoon stromen….! Jan was een beminnelijke man, die conflicten vermeed of in der minne oploste. Vele feesten en partijen, uitvaarten e.d. vonden plaats in de Harmoniezaal van De Eikelaar. Vrijwel alle trouwpartijen werden er gevierd. Bruidsparen informeerden eerst of de Eikelaar op de beoogde datum nog beschikbaar was en regelden pas daarna de kerk en het gemeentehuis. Vele sterke verhalen uit de Eikelaar zijn vastgelegd in Hers en geens dur Diessen deel 12 (2004).

Jan van Hoof was de derde van zes kinderen van Frans van Hoof en Netje van Hoof-Smulders. Van 1940 tot 1972 waren zij de uitbaters van De Eikelaar. Door de aanbouw van de Harmoniezaal in 1958, werd de Eikelaar hét culturele centrum van Diessen, aangezien het oude patronaatsgebouw aan de Heuvelstraat aanzienlijk was verouderd. Alle toneel- en filmvoorstellingen, grote vergaderingen e.d. vonden voortaan plaats in De Eikelaar. Ook vele feesten en partijen, zoals huwelijken, jubilea en uitvaarten e.d. waren hier, met moeder Netje van Hoof-Smulders aan het hoofd van de keukenbrigade: haar kookkunsten waren ongeëvenaard. In 1972 namen Jan en zijn vrouw Joke het roer over. De Eikelaar nam een steeds grotere vlucht. Zelfs landelijk was de Eikelaar bekend: vele busondernemingen waren op de hoogte van de uitstekende keuken en bezochten dit horecapand in Diessen. Jarenlang steunde Jan van Hoof deze rubriek, voorheen de Fotorubriek, met deze tekst: “Mede mogelijk gemaakt door sponsor De Eikelaar”.

Toen Jan van Hoof in 1988 besloot om het café te sluiten en de Eikelaar om te bouwen tot een partycentrum moesten de verenigingen die hun thuisbasis hadden in de Eikelaar verhuizen naar ontmoetingscentrum Hercules. Hoewel hem dit niet altijd in dank werd afgenomen, is dit uiteindelijk allemaal goed gekomen. In het nieuwe partycentrum ging Jan allerlei feesten organiseren, zoals Breugheliaanse, Bourgondische feesten en wokken. Totdat hij in 2004 stopte met al zijn Horeca-activiteiten maar niet voordat hij eerst een groots afscheidsfeest voor al zijn trouwe klanten had gevierd op de parkeerplaats van de Eikelaar.

De grote eik op de parkeerplaats werd gerooid, waarna het complete pand werd gesloopt en plaatsmaakte voor een appartementencomplex. Jan en Joke verhuisden naar een nieuw huis in Diessen. Jan had nu tijd voor zijn hobby’s: wandelen en muziek maken. Hij speelde bij verschillende muziekgroepen, zoals jarenlang bij Harmonie St. Willibrordus en later bij het Seniorenorkest Midden-Brabant. Hij was medeoprichter van de Fanfare van 18.22. Door zijn slechter wordende gezondheid moest hij het laatste jaar deze activiteiten afbouwen. Jan van Hoof overleed op 7 december j.l.

Jan van Hoof en zijn zoon Ferry kijken toe hoe de grote eik (‘de eik aan het Laar’, ofwel de Eikelaar) op de parkeerplaats wordt gerooid (sept. 2004). Nu is ook zijn planter geveld!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.