DIESSENS FOTOALBUM nr. 1168

Gepubliceerd op 24 oktober 2023 om 22:34

Op bijgaande foto zien we het voormalige gemeentehuis van Diessen aan de Willibrordusstraat 12, zoals het door de Diessense fotograaf Gust de Vries in 1941 werd gefotografeerd. Toen was het nog geen gemeentehuis, het werd bewoond door de familie Van Dijck. In 1880 werd het statige herenhuis gebouwd in opdracht van burgemeester M. van Dijck. In 1952 kocht de gemeente Diessen het pand waarna het grondig verbouwd werd tot gemeentehuis. In 1954 werd het officieel als raadhuis in gebruik genomen. Dat is het geweest tot 1 januari 1997, toen de gemeente Diessen ophield als zelfstandige gemeente en werd heringedeeld bij de gemeente Hilvarenbeek. Het pand werd toen verkocht. Het is nu nog in handen van Norbert van Hamond van Denetax Vermetten, die het te koop heeft staan. Op de bovenverdieping mogen wij als Stichting Erfgoed Diessen al jaren gratis een ruimte gebruiken voor opslag van onze materialen en archieven. Totdat het gebouw verkocht wordt. Dan zullen wij daar moeten wijken. We beschikken nog niet over een nieuwe ruimte. Dit is dus ook een noodkreet om een vervangende ruimte voor onze stichting, bij voorkeur in de kern van Diessen. Weet u een geschikt onderkomen voor ons?

De familie Van Dijck was in Diessen in de negentiende eeuw een toonaangevende familie. Op een door de overheid gepubliceerde lijst uit 1844 van de vierentwintig rijkste Diessenaren staat Norbert Emmanuel van Dijck als nummer 1. In Hers en geens dur Diessen deel 31, dat in november uitkomt, verdiept auteur Ton de Jong zich in deze lijst in het hoofdstuk ‘Vierentwintig rijke Diessenaren in 1844’. Diverse Diessenaren met vanouds bekende familienamen zullen hun naam op deze lijst terugvinden.

Wij doen ook mee met de Rabo Club Support Actie

Sinds vorig jaar beschikt onze stichting over twee schilderijen van bovengenoemde Norbert van Dijck en zijn tweede echtgenote Johanna Huijsmans. Beide schilderijen, die in slechte staat verkeren, willen we laten restaureren. Over het geld daarvoor beschikken wij niet. Vandaar dat we diverse fondsen en subsidieverstrekkers hebben benaderd, waarvan er wel enkele positief hebben gereageerd, maar nog onvoldoende om de volledige restauratie te kunnen betalen. Via de Rabo Club Support Actie hopen we het restant in de wacht te slepen. Wij hopen dat ieder die ons een warm hart toedraagt, zijn of haar stem zal uitbrengen op de Stichting Erfgoed Diessen.

Herenhuis van de familie Norbert van Dijck-van Kol, Willibrordusstraat 12 in 1941.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.