DIESSENS FOTOALBUM nr. 1167

Gepubliceerd op 24 oktober 2023 om 22:32

Dit jaar wordt het vijftigjarig bestaan van de Kindervakantieweek in Diessen gevierd. In 1972 of 1973 (daarover verschillen de meningen) werd in Diessen voor het eerst een kindervakantieweek georganiseerd in de laatste week van de zomervakantie. Meteen was er al een grote deelname, zowel van kinderen (250) als van hulpleiding. Er waren twee programma’s: één voor de kinderen van de 1e t/m 3e klas en één voor die van de 4e t/m 6e klas van de (toen nog) lagere school. Voor de grootste kinderen was er op woensdag een voetbaltoernooi op de Alsie, onder leiding van Ties Moors en Jan van Doormaal.

De hoofdspelleiding van de jongsten, bestaande uit Theo Wagenmakers, Ben Hagenberg, Joop Snik, René Vingerhoets, Treesje Smetsers en Ad van Doormaal, organiseerde vanaf 1975 tot 1982 ieder jaar als vast programmaonderdeel een eendaags kamp in ’t Turkaa of ’t Stuk. Zo was er in ’75 een hippiekamp, in ’76 een indianenkamp, in ’77 een ridders- en jonkvrouwenkamp, in ’78 een vikingenkamp, in ’79 een maankamp, in ’80 een mierenkamp (waarvan bijgaande foto een beeld geeft), in ’81 een onderwaterkamp en in ’82 een onderaards kamp.

De oudste kinderen (4e t/m 6e klas) stonden in de beginjaren onder leiding van Jan Schilders en Jac Linnemans. Zij gingen op kamp met één overnachting, o.a. in Westelbeers en Poppel. Een reisje met de stoomtrein van Tilburg naar Turnhout stond ooit op het programma. Ook een lifttocht, waarbij ze met een klein groepje al liftend een zo groot mogelijke afstand in één dag dienden af te leggen, met stempels als bewijs dat men er geweest was.

We zien op bijgaande foto de slotshow van het Mierenkamp, waarbij iedere groep de ‘ontpopping’ van de Mierenkoningin door middel van een act of lied vertoonde aan de andere groepen. Ieder groepje van ca. 6 kinderen, onder leiding van een ouder of jongere, was de hele dag al bezig geweest om dit voor te bereiden. De kinderen werden met plastic afvalzakken en allerlei materiaal aangekleed tot mieren. Eén van de kinderen werd met toiletpapier omwikkeld tot ‘pop’.  Tussendoor waren er nog andere opdrachten, waarbij veel werd gevraagd van de fantasie en creativiteit van de kinderen en vooral van de hulpleiding. Op de achtergrond zien we v.l.n.r. de hulpleid(st)ers Mia Klessens? – Ans van Dorst-Nooijens – Jos van Lingen – Treesje Smetsers (hoofdleiding) – Marion Kemmere – Pieter Denissen.

Het Mierenkamp van de jongste kinderen op 8 augustus 1980 in bosgebied ’t Stuk tijdens de Kindervakantieweek Diessen.

Reactie plaatsen

Reacties

jeanne Broeders
9 maanden geleden

Hoe kan ik bij de foto's van kindervakantieweek komen. Ongeveer vanaf 1986