DIESSENS FOTOALBUM nr. 1145

Gepubliceerd op 10 oktober 2023 om 22:15

Bijgaande foto toont de winnaressen van de 8e Omloop ’t Molenheike op 21 mei 1989. We zien v.l.n.r. Paula Westher (Zweden), eindwinnares Monique de Bruin en een piepjonge Leontien van Moorsel (19 jaar). Geheel rechts staat burgemeester Ruud Reinders (Foto Deusone, FSD-13322).

Van 1982 tot en met 1994 is in Diessen jaarlijks de Omloop ’t Molenheike georganiseerd. Dit was aanvankelijk een eendaagse wielerwedstrijd, die in de loop van 13 jaar uitgroeide tot de grootste meerdaagse internationale wieleretappewedstrijd voor dames in Nederland. Het was een evenement van wereldniveau. Niet alleen door het internationale gezelschap wielrensters. Ook het budget, dat op het hoogtepunt schommelde rond de 80.000 gulden, de vele sponsors, waaronder opvallend veel Diessense ondernemers, en de begunstigers die dit geld bij elkaar brachten, de 250 vrijwilligers, de 50 Diessense gastgezinnen en de Rondekrant met een oplage van 40.000. Dit alles geeft aan dat het gebeuren een groots karakter had.

In 1982 is het begonnen als een uitdaging om een langer parcours via Esbeek en Baarschot rond het gebied ’t Molenheike, voor de categorieën Nieuwelingen en Junioren. Het groeide uit tot de grootste dameswedstrijd in Nederland. Als grondlegger van dit gebeuren dient Toon Donkers genoemd te worden met zijn niet te stuiten doorzettingsvermogen.

Het spreekt vanzelf dat zo’n groot gebeuren een grote impact had op ons dorp Diessen. Veel herinneringen zijn er aan de Omloop ’t Molenheike. Zoveel dat onze Stichting Erfgoed Diessen onder leiding van bestuurslid Ad Reijrink het idee heeft opgevat om een hele Hers en geens dur Diessen te wijden aan ’t Molenheike. De komende Hers en geens dur Diessen deel 30 is dan ook een Molenheikespecial. Veel mensen hebben eraan meegewerkt. Zoals altijd telt het boekje veel foto’s en achtergrondinformatie. Op zaterdag 19 november a.s. wordt het boekje gepresenteerd in Hercules. Dit vindt plaats in de vorm van een Wielercafé, waarbij iedere belangstellende welkom is. In de komende afleveringen van deze rubriek plaatsen wij meer foto’s uit het verleden van ’t Molenheike en brengen wij u op de hoogte van dit Wielercafé.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.