Diessens Fotoalbum

Hard op weg naar 1900 geplaatste foto's

Uitgelicht


DIESSENS FOTOALBUM nr. 1182

Toontje Vingerhoets (Bie) en zijn vrouw Sus Vingerhoets-van den Heuvel hadden van 1922 tot 1964 een kruidenierswinkel aan het Laar A58, zoals het toen nog heette, nu Docfastraat 3. Ze verkochten sigaren, sigaretten, ellegoed (op de rol), knopen, boordenknoopjes, klompen, stopgaren, sokkensajet (om sokken te breien of te stoppen), levensmiddelen, kwatta’s en Klokzeep. In de volksmond was het ‘het winkeltje van Tôntje en Suske Bie’. Ze hadden een groot gezin, dat in 1931 door meester Sevens (onderwijzer aan de Diessense jongensschool) van klein naar groot op de foto werd gezet.

Lees meer »

DIESSENS FOTOALBUM nr. 1181

Ieder jaar in maart is de Nationale Boekenweek. Deze wordt altijd afgesloten met een Boekenbal in Amsterdam, waar de ‘fine fleur’ van de Nederlandse schrijverswereld zich laat zien. In 1981 was dit Boekenbal eenmalig niet in Amsterdam, maar in Diessen.

Lees meer »

DIESSENS FOTOALBUM nr. 1178

Op 1 mei 1971 was deze Diessense volksdansgroep, bestaande uit leden van de K.P.J. (Katholieke Plattelands Jongeren) uit Diessen als eerste geëindigd op de Interkring Culturele dag in de Stadsschouwburg in Tilburg. Een week later, op 16 mei 1971, maakte Gust de Vries deze groepsfoto van de 12 volksdansers met Wim Jansen, die voor de begeleidende muziek zorgde. De melodie waarop gedanst werd, was ‘Gort met stroop’. Via Google kan men deze dans nog terugvinden. De volksdansers droegen door enkele KPJ-ers zelfgemaakte kostuums. Als prijs kregen ze een hanger vervaardigd door de Oisterwijkse keramist Henk Potters.

Lees meer »

DIESSENS FOTOALBUM nr. 1177

Carnaval nadert met forse schreden. Daarom een foto in deze rubriek uit het rijke Diessense carnavalsverleden. In de jaren ’80 van de vorige eeuw waren er in Diessen maar liefst twee raden van elf: één van de Stopnaolden, het officiële dorpscarnaval (thuis in de Eikelaar) en één van de Tonnedraogers, het cafécarnaval van café-zaal ’t Tunneke aan de Julianastraat. De eigenaars van ’t Tunneke, Ton en Sien van den Aker, namen samen met hun stamgasten het initiatief om ook een carnavalsclub op te richten met de toepasselijke naam de Tonnedraogers.

Lees meer »

DIESSENS FOTOALBUM nr. 1176

Een markante Diessenaar is onlangs van ons heengegaan: Jan van Hoof. Hij overleed op 7 december op 79-jarige leeftijd. Jan was vooral bekend als de vroegere eigenaar van De Eikelaar, het café-restaurant-zalencentrum aan de Julianastraat. De Eikelaar was tot eind jaren ’80 van de vorige eeuw een plek, waar veel Diessense verenigingen jarenlang hun thuis hadden: Harmonie St. Willibrordus, gemengde zangvereniging Zang en Vriendschap, carnavalsclub De Stopnaolden, biljartvereniging De Stoottroepen, handboogvereniging Sint Sebastiaan, KVO Diessen, de bridgeclub, toneelvereniging Ons Genoegen. Ook vele stamgasten voelden zich thuis bij Jan van Hoof in de Huiskamer van Diessen.

Lees meer »

DIESSENS FOTOALBUM nr. 1175

Bijna honderd jaar geleden, in 1926, werd deze foto gemaakt voor de sacristie van de Diessense Willibrorduskerk. Het zijn vijf misdienaars in de traditionele kleding: de toog met daaroverheen de superplie. Ze poseren hier ter gelegenheid van het zilveren priesterfeest van pastoor Van Enschot. Als cadeau gaven ze hem een koperen wijwaterskwast die ruim 10 gulden kostte, een groot bedrag voor die tijd. De hoge kosten werden echter enigszins goedgemaakt door de vele traktaties voor de misdienaars, n.l. chocoladetabletten van Jamin, waarmee de broer van de pastoor connecties had.

Lees meer »

DIESSENS FOTOALBUM nr. 1174

Bijgaande foto van het voetbalelftal Baarschot 2 staat in onze nieuwste uitgave Hers en geens dur Diessen deel 31, die zondag 19 november j.l. is gepresenteerd. De foto komt voor in een door Ad van Doormaal geschreven hoofdstuk over ‘wild’ voetbal. ‘Wild’ voetbal ofwel recreatievoetbal was van de jaren ’70 tot en met de jaren ’90 in de meeste Brabantse dorpen een favoriete vrijetijdsbesteding. Ook in Diessen waren verschillende teams, veelal buurt-, café- of vriendenelftallen, die op de zaterdagmiddag of zondagochtend een partijtje voetbal speelden. Baarschot 2 was er ook zo één. We zien de spelers hier op de schapenwei van d’n Bockenreijder, waar zij vaak hun thuiswedstrijden speelden. Eerst moesten de schapen er vanaf gejaagd worden, waarna de lijnen getrokken moesten worden. Het veld liep wat schuin af, zodat de bal soms ver gehaald moest worden. Er waren geen doelnetten, zodat het soms niet duidelijk was aan welke kant van de paal de bal was gepasseerd en we dus niet altijd wisten of het wel of geen doelpunt was. Veel meer over dit wild voetbal is te lezen in Hers en geens dur Diessen deel 31.

Lees meer »

DIESSENS FOTOALBUM nr. 1173

Deze exotisch ogende foto is 67 jaar geleden gemaakt in ‘Kamp Baarschot’. Toen werden hier namelijk al vluchtelingen opgevangen, zelfs van de andere kant van de wereldbol. Het toenmalige kamp is nu een groepsaccommodatie met de naam ‘Eigentijds Erf’, maar de meesten zullen het nog kennen als ‘De Spreeuwel’. Deze locatie kent een zeer bewogen en interessante geschiedenis. Het begint er al mee dat de benaming ‘Baarschot’ vreemd is, want het ligt feitelijk geheel op grondgebied van Westelbeers (nu dus gemeente Oirschot).

Lees meer »

DIESSENS FOTOALBUM nr. 1172

De Quote 500 is een bekend fenomeen: elk jaar worden de 500 rijkste Nederlanders weer op een rij gezet. Sommigen – meestal ‘oud geld’ – proberen om van de lijst af te blijven of te komen, anderen – vooral patserige types als Peter Gillis – doen juist erg veel moeite om er wel op te komen. In vroeger tijden had je per gemeente een vergelijkbare openbare rijkenlijst. Het kiesrecht was toen gekoppeld aan het betalen van belasting en om die reden publiceerde de overheid met enige regelmaat een overzicht van de inwoners die de meeste belasting hadden afgedragen. Ton de Jong vond in de archieven van de gemeente Diessen de lijst van 24 hoogstaangeslagenen voor het jaar 1844 en publiceert erover in het binnenkort te verschijnen deel 31 van Hers en geens dur Diessen.

Lees meer »

DIESSENS FOTOALBUM nr. 1171

Hers en geens dur Diessen deel 31 komt eraan. Daarin is een hoofdstuk opgenomen over het zogenaamde ‘Wild Voetbal’. Ad van Doormaal schrijft daarin over dit intussen vrijwel uitgestorven fenomeen aan de hand van zijn eigen elftal Baarschot 2.  Ook enkele andere Diessense teams komen ter sprake, o.a. FC De Eikelaar, het café-elftal van het voormalige Diessense café-zalencentrum De Eikelaar van Jan en Joke van Hoof.

Lees meer »