DIESSENS FOTOALBUM nr. 1164

Gepubliceerd op 24 oktober 2023 om 22:29

Gust de Vries, de ‘geestelijke vader’ van het grootste deel van onze fotocollectie, maakte op 3 mei 1943 deze iconische foto van de z.g. Melkstaking. Uit protest tegen strenge maatregelen van de Duitse bezetters weigerden meerdere Diessense boeren om melk te leveren. In de winkel van Jan van Hoof aan de Molenstraat maakte Gust (zelf ook een actieve verzetsman) deze foto met de zelfontspanner. De oorspronkelijke foto van Gust was een zwartwit foto. De Nederlandse publicist Jakob Lagerweij vroeg ons of hij deze bijzondere foto mocht bewerken tot kleurenfoto t.b.v. een 4-delige serie boeken over Nederland in de Tweede Wereldoorlog, genaamd WO2inkleur. Wij hebben hem daartoe toestemming gegeven, mits met bronvermelding. Hier het bijzondere resultaat. Twee delen van zijn boekenserie zijn al klaar. In het derde deel wordt deze foto opgenomen. Jakob Lagerweij tracht bij zijn kleurbewerking een zo natuurgetrouw en historisch correct beeld te maken. (Zie ook www.cpoj.nl).

De zwartwit foto is eerder al geplaatst in onze uitgaven ‘wat Dies… meer zij’, het standaard fotoboek van Diessen, Haghorst en Baarschot (uitverkocht) en ‘In bange en in blije dagen’ over Diessen in oorlogstijd 1940-1945 (nog verkrijgbaar via onze webshop www.erfgoeddiessen.nl

Reacties

We kregen enkele reacties op de vorige foto DF 1163 van de schommelwip. Riet Rademakers-van Riel, geboren in Diessen maar al bijna 57 jaar woonachtig in Hoogeloon, meldde dat zij het meisje Van Riel rechts op de foto is waarvan we de voornaam niet wisten. Links met haarband is Diny Timmermans F.z. Riet Rademakers-van Riel denkt dat de foto is gemaakt in de speeltuin van café ’t Stokske in Moergestel en niet tijdens een Sparreisje, zoals wij suggereerden. Ze schrijft: “Wij gingen daar elk jaar naar toe met onze Pa; die ging er biljarten en wij mochten naar het Stokske als we goed met de aardappeloogst mee geholpen hadden.” Via Facebook kregen we de bevestiging dat de jongen met de bril in het midden Jan de Vries is, de zoon van fotograaf Gust de Vries, die kennelijk ook in de speeltuin was. Plaats uw reactie hieronder.

V.l.n.r. Nel van Hoof J.d. – kind onbekend – Bord van Gils (koster) – Miet van Hoof – Kees van Gestel – Harrie van Hoof – Jo van Hoof – Sien van Hoof – Gust de Vries. Vooraan Brord van Gils (kassier) aan de melk.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.