Eerdere berichten

Wielercafé groot succes - Hers en geens dur Diessen deel 30 gepresenteerd

Wielercafé door de lens van dorpsfotograaf Henk van Tilburg

Boekje en wielercafé: ode aan Toon Donkers en aan 'Omloop 't Molenheike'

Diessen, 19-11-22. Update 3-12-2022.

Omloop 't Molenheike was een internationale wielerronde voor vrouwen. Met het wielercafé en deel 30 van Hers en geens werd een ode gebracht aan Toon Donkers en aan d'n Omloop.

Toon Donkers  (foto linksboven) was de initiatiefnemer van de wedstrijd. Hij inspireerde diverse renners waaronder Ingrid van Korven (foto 2e rij, derde kolom), Claudia van Hest (3e rij, 1e kolom), Ton van Korven, (onderaan , 2e kolom) Jurgen Reijrink (linksonder) en vele anderen. ook getuigden diverse sprekers van de daadkracht van Toon. Jan Smulders, auteur van het hoofdstuk over de geschiedenis van de omloop typeerde Toon met 'de ketting en de derailleur van het evenement; twee cruciale onderdelen om vooruit te komen en snel te schakelen. Weduwe Ria Donkers - Hendrikx kreeg het eerste exemplaar tijdens een drukbezocht wielercafé overhandigd.

Toon Donkers had de ambitie het vrouwenwielrennen naar een hoger plan te tillen. Diverse personen, waaronder Antoon van Riel (voorzitter na Toon (tweede foto bovenaan), journalist Rinus van der Heijden (links op de 3e foto bovenaan), Peter Gijben (rechts op dezelfde foto) en Jozef van Bijsterveldt (links op foto 4e rij, 2e kolom) waren overtuigd van de ontwikkeling en de emancipatie van het vrouwenwielrennen door 't Molenheike.

Vertegenwoordigers van gastgezinnen beklemtoonden de impact die de wielerwedstrijd had op Diessen. Het zette Diessen op de kaart en het was het cement voor saamhorigheid. 

Aanvankelijk kende de omloop enkel Diessense sponsoren. "Als Toon je iets vroeg, dan zei je geen nee" vatte Jozef van Bijsterveldt samen dat de sponsoring van harte ging. Ook waren de ondernemers het erover eens dat het wel degelijk revenuen had. En niet in de laatste plaats waren het meerijden met een jurywagen en de foto met de winnaressen onder het logo en woordmerk van het bedrijf mooie opstekers.

Nieuwe Hers en geens over 't Molenheike

Hers en geens deel 30 als wielerspecial was een idee van Ad Reijrink, bestuurslid van Stichting Erfgoed Diessen. Ad nam een groot deel van het boekje voor zijn rekening en was initiatiefnemer en mede-organisator van 'het wielercafé.

De 'microfonist' van de avond was Rien van Horik, de speaker van vele edities van de omloop en wandelende encyclopedie van het wielrennen.

Taxi naar Poppel zorgde voor de muzikale intermezzo's met wielerliedjes voor een geweldige ambiance.